Aanleg paardenweide

Aanleg paardenweide

Een paardenweide is het natuurlijke leefgebied van een paard. Naast gras vind je hier allerlei soorten bloemen en planten waar paarden dol op zijn. Maar wat is goed voor een paard? En welke bloemen en planten mogen er groeien in een paardenweide?

In principe kan een paard vrijwel alle planten en bloemen eten die in een doorsnee paardenweide staan. De bloemen zijn onderdeel van een evenwichtig dieet en zorgen ervoor dat het paard de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.

Tips voor het aanleggen van een paardenweide

Er zijn een aantal kenmerken waar een goede paardenweide aan voldoet. Volg de onderstaande punten bij een paardenweide en elk stuk grasland kan worden omgetoverd tot een optimale leefomgeving voor je paard.

Botanische samenstelling

Een gemiddeld paard eet ruim 80 kilo gras per dag. Gezond gras is dan ook de basis van elke paardenweide. Zorg ervoor dat het gras van goede kwaliteit is. Lange grassoorten met een gezonde groene kleur kunnen door elk paard geconsumeerd worden.

Giftige planten en kruiden die paarden niet kunnen verdragen komen in de meeste gevallen niet voor in de weide. Toch kan het goed zijn om het grasland te controleren op verkeerde planten en bloemen voordat een stuk grasland in gebruik genomen wordt als paardenweide.

Schuilmogelijkheden

Paarden kunnen slecht tegen felle zon. Zorg er in het geval van een hittegolf voor dat er in de weide genoeg plekken zijn om te schuilen tegen de felle zon, zoals onder een boom. Ook is het belangrijk om in het geval van hoge temperaturen de paarden extra te hydrateren en eventueel voor onderdak in een stal te zorgen.

Inrichting en gebruik

Een goede inrichting van een paardenweide kan ervoor zorgen dat paarden efficiënt gevoerd kunnen worden, de weide in en uit kunnen en de stal kunnen bereiken. Hoe je een paardenweide aanlegt is afhankelijk van de ligging ten opzichte van de stallen en de bestaande inrichting van het grasland.

Een paardenweide laten aanleggen

Omdat er zoveel verschillende aspecten belangrijk zijn bij de aanleg van een paardenweide is het een goed idee om een vakman te betrekken bij je project. Zo weet je zeker dat je de goede keuzes maakt en je paard de best mogelijke weide krijgt. Want als je paard tevreden is, ben jij dat ook. Mocht er de interesse zijn komen wij vrijblijvend langs om samen met u de mogelijkheden te bespreken.

Vorig bericht
Plantsoen aanleggen
Volgend bericht
Chemievrije onkruidbestrijding

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu