Verbrand Gazon? Hoe komt het en wat te doen?

Een verbrand gazon?  Het kan door verschillende oorzaken komen. Het komt er op neer dat het gras onvoldoende vocht heeft gekregen. Te weinig water geven is overigens niet de enige optie die ervoor kan zorgen dat het gras verbrand. Door  het vocht te kort verliest het gazon zijn mooie groene kleur en maakt het plaats voor grote gele en  onaangename kale plekken. Wat u er tegen kunt doen om dit te voorkomen omschrijven we graag in dit artikel. Hoe kun je het voorkomen en wat doe je wanneer het gazon is verbrand?

Verbrand gazon (oorzaken)

Een gazon verbrand door een van de volgende factoren en is te herkennen door de gele en kale plekken in het gazon:

  • Urine;
  • Overmatig gebruik van (kunst)mest;
  • Het maaien van het gras met botte messen;
  • Verkeerd of te weinig bewateren van het gazon;

 

Urine

In urine zitten zouten die worden afgescheiden door het lichaam van bijvoorbeeld uw huisdier. Zouten onttrekken vocht en kunnen het gazon beschadigen. Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld brandvlekken, die zich uiten in gele kringen of kale vlekken.

 

Overmatig gebruik van (kunst)mest

Ook bij kunstmest speelt zout een grote rol. De belangrijke groeistoffen binnen het kunstmest dienen te worden opgenomen. Als het kunstmest niet goed oplost tot de kern van het gras is de kans groot dat er overmatig zout vrij komt wat vocht onttrekt uit het gras en hetzelfde effect creëert als urine. Op het moment dat een natuurlijke meststof wordt gebruikt is het belangrijk dat dit in juiste proporties gebeurt want anders kan het zelfs zijn dat het gras eerst geel verkleurd en afsterft.

 

Gras maaien met botte messen

Wanneer de grasmaaier messen heeft die bot zijn snijdt deze niet goed door de grassprieten heen maar trekt deze kapot. Hierdoor drogen grassprieten eerder uit en zal het gazon geel verkleuren. Het maaien bij weer boven een tempratuur van 30 graden is beter om te vermeiden. Hierdoor wordt de kans namelijk ook vergroot dat het gras verbrand.

Een verbrand gazon voorkomen of herstellen?

Voorkomen van een verband gazon is beter dan genezen. De volgende suggesties gaan je helpen omdat te voorkomen:

  • Juiste hoogte van het maaien bij droog weer;
  • Voldoende sproeien
  • Water sproeien bij urineren van een hond of kat;
  • Verstandig gebruik van kunstmest.

 

Juiste hoogte van het te maaien gras bij droog weer

Bij een periode van langere tijd droog weer is het maaien bij een hoogte van vier centimeter aan te raden. Hierdoor ontvangen de grassprieten voldoende vocht en worden beschermd tegen de zon. Hoe hoger het gras hoe meer vocht het nodig heeft. Anderzijds is een scherpe zon ook weer schadelijk voor de grassprieten.

 

Voldoende sproeien

Het is verstandig om bij warm weer voldoende te sproeien. Bij voorkeur dagelijks in de ochtend of in de avond maar zeker niet in de volle zon. Indien u het gazon bewatert wanneer de zon schijnt is de kans groot dat het gras verbrand.

 

Water sproeien bij urineren van een huisdier

Als u ziet dat bijvoorbeeld een hond of kat urineert op uw gazon is het verstandig om daar te sproeien met water zodat de urine verdunt en de zouten in de urine geen schade toe brengen aan het gras.

Juiste hoeveelheid (kunst)mest

Bij (kunst)mest is het belangrijk om eerst de gebruiksaanwijzing goed door te lezen vooraf aan het gebruik.

 

Het gazon dient hersteld te worden, wat nu?

Indien het gazon hersteld dient te worden zijn er een aantal mogelijk opties waaronder onderstaande opties.

Vervangen door graszoden

Indien enkel de grassprieten aangetast zijn zal het vanzelf herstellen na voldoende bewatering. Indien de wortels aangetast zijn is de meest voor de hand liggende optie om graszoden te leggen. Dit is de meest praktische oplossing omdat opnieuw zaaien tijd kost voordat het weer aangegroeid is. Mocht overbemesting het probleem zijn voor het verbrand gazon zijn graszoden de enige oplossing.

 

Opnieuw inzaaien

In plaats van herstel van graszoden is het ook mogelijk om nieuw gras in te zaaien. Hier duurt het wel een bepaalde tijd voordat het weer aangroeit en hiervoor dienen extra werkzaamheden te gebeuren. Zoals grondbewerking en het dient op de juiste manier te worden aangebracht. C van Mierlo heeft zowel voor kleine als grote oppervlaktes alles in huis om graszaad in te zaaien.

 

Voldoende bewateren

Indien de wortel ongedeerd is gebleven hersteld het gazon door voldoende water. Let wel op dat het mos en onkruid hierdoor ook zal groeien omdat het gras dunner is geworden. Nabewerking door bijvoorbeeld van verticutering is hierbij noodzakelijk.

 

Is jouw gazon verbrand tijdens de lange droogte deze zomer? Bel met C. van Mierlo 06- 51189560 en voorkom of herstel een verband gazon.

Vorig bericht
Boomrooierij
Volgend bericht
Onkruidbestrijding met heet water

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu